Diarree bij kinderen

Diarree bij kinderen

Wat veroorzaakt diarree bij kinderen?

In de eerste drie jaar komt het gemiddeld één tot tweemaal per jaar voor dat een kind diarree heeft. De hoofdoorzaak zijn virussen. Tegen de bijzonder vaak optredende rotavirussen kan je je kind tegenwoordig laten inenten.
Ook voedselintolerantie of -allergie kan diarree bij kinderen veroorzaken. Wanneer diarree geregeld optreedt, raadpleeg dan zeker een arts.

Ongeacht de oorzaak van de diarree is het bij kinderen bijzonder belangrijk, deze snel aan te pakken. Zeker bij baby’s en jonge kinderen. Wanneer kinderen diarree hebben, leidt dit nog sneller dan bij een volwassene tot uitdroging. Dit gaat meestal gepaard met een verlies aan levensnoodzakelijke elektrolyten.

Hoe behandel ik de symptomen van diarree bij kinderen vanaf 6 jaar?

Wanneer kinderen diarree hebben, is het in de eerste plaats belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende vocht wordt ingenomen. Voor de verdere behandeling van de symptomen van diarree bij kinderen vanaf 6 jaar kan je IMODIUM® zonder voorschrift verkrijgen in je  apotheek. IMODIUM® vermindert de overmatige darmactiviteit zodat de stoelgang weer vaster wordt en de diarree vermindert. Het verkort de duur van de diarree en beschermt dus tegen overmatig verlies van water en elektrolyten. Daarnaast zijn er in de apotheek ook kant-en-klare elektrolytenmengsels, om het verlies aan mineralen en suikers aan te vullen.

Hoe behandel ik diarree bij kinderen onder 6 jaar?

Voor kinderen jonger dan 6 jaar raadpleeg je best je arts in geval van diarree.

De aanvulling van water en elektrolyten met elektrolytenmengsels uit de apotheek gebeurt liefst tussen de ‘normale’ maaltijden. Je apotheker zal je vertellen hoe je de mengsels moet bereiden en toedienen. Eens de oplossing bereid is, bewaar je ze best in de frigo. Het is de bedoeling dat je het mengsel verspreid over de dag laat opdrinken. Door toevoeging van smaakstoffen (zoals bv een beetje cola) zal je kind het makkelijker opdrinken.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Observeer je kind nauwlettend. Bij elke verandering in het gedrag van je kind moet je onmiddellijk een arts raadplegen.

Volgende symptomen kunnen wijzen op uitdroging:

  • Weinig en donker gekleurde urine (controleer de luier bij baby’s)
  • Huilen zonder tranen
  • Verrimpelde huid die niet meer automatisch in zijn plooi valt bij het optrekken ervan.
  • Ingevallen ogen
  • Sufheid
  • Droge mond en veel drinken
  • Ingevallen fontanellen bij pasgeborenen (plaats waar de schedel nog niet is dicht gegroeid).
×
;