Voedselvergiftiging en diarree

Voedselvergiftiging

Diarree kan een symptoom van voedsel-vergiftiging zijn

Een voedselvergiftiging is het gevolg van de opname van giftig, verontreinigd of met bacteriën besmet voedsel. De meeste voedselvergiftigingen worden veroorzaakt door bacteriële gifstoffen. Vooral met melk-, eierproducten en vlees moet je voorzichtig zijn. Soms kunnen ook giftige schimmels de oorzaak zijn.
De typische symptomen zijn onder andere misselijkheid, braken, buikkrampen en diarree. Deze treden 1 tot 16 uur na het eten op en houden dan 1 tot 2 dagen aan.

Behandeling voedselvergiftiging

Bij tekenen van een voedselvergiftiging raadpleeg je best een arts. Dit geldt vooral voor kinderen en oudere of verzwakte mensen, of bij symptomen als koorts of bloederige diarree is een artsenbezoek absoluut noodzakelijk.
Diarree en braken onttrekken veel vocht aan je lichaam, en daarom moet u veel drinken. In de apotheek zijn er bovendien speciale elektrolytenmengsels, waarmee de verloren mineralen en suikers aangevuld kunnen worden. Deze worden vooral aangeraden bij baby’s en jonge kinderen. Bij volwassenen volstaat het meestal om voldoende te drinken (2 à 3 liter water, verspreid over de dag).
Bij patiënten vanaf 6 jaar kan IMODIUM® Instant gebruikt worden, om de symptomen van diarree te behandelen en zo je waterhuishouding te normaliseren. In de apotheek zijn er ook antibraakmiddelen te krijgen.

Een voedselvergiftiging voorkomen

  • Was je handen voor en na de bereiding van eten.
  • Vlees, gevogelte en vis mogen niet op hetzelfde blad gesneden worden als groenten.
  • De werkvlakken en keukengerei moeten na elk gebruik gereinigd worden.
  • Let bij voedingswaren op de vervaldatum.
  • Gebruik alleen verse rauwe eieren, bv. voor mayonaise of crèmegerechten, en eet deze gerechten binnen korte tijd op.
  • Als je vlees of groenten wil invriezen, kook ze dan uit voorzorg tweemaal.
  • Let vooral in de zomer extra op de omgang met voedingswaren, omdat in deze periode meer voedselvergiftigingen kunnen optreden.
  • Gooi opgeblazen conservenblikken weg. Dit wijst op de aanwezigheid van bacteriën! 
×
;